MediYoga

IMY_Educated_at
MediYoga är en terapeutisk yogaform som används både i förebyggande och rehabiliterande syfte. I varje position fokuserar vi på ett visst område som behöver uppmärksamhet, som till exempel nacke, rygg, käke, värk, sömn, immunsystem m.m. Vi varvar fysiska övningar med vila och andningsövningar. Alla klasser innehåller meditation och djupgående avslappning till lugn skön musik eller att yogaläraren spelar på (( GONG )).  I meditationerna använder vi även den egna röstens vibrationer. Ljudvibrationer finns forskning på att de stimulerar kroppens egen självläkning. De flesta övningar utför vi sittande eller liggande och några stående. MediYoga passar för alla!

MediYoga® = Medicinsk Yoga = terapeutisk YOGA

 

VILL DU VETA MER ?______________ Klicka här/på bilden för länk till LJUDFIL, där Göran Boll, som grundade MediYogan berättar mer om MediYogan cirka 5 minuter in i podden. Väldigt fint förklarat – både om forskning och medicinska effekterna
här hittar du alla    PRISER _ och TIDER

MediYoga/ Medicinsk Yoga, har blivit så populär just för att den är tillåtande och tillgänglig för ALLA kroppar.
Varje lektion innehåller;

  • Yogisk Djupandning

  • Mjuka rörelser i lugn takt

  • Riktigt DJUPGÅENDE avslappning*

  • Meditation*

  • MediYoga är Ett terapeutiskt System

MediYogan är en mjukare men kraftfull form där man jobbar inom sig själv via kroppen på ett skonsamt men effektivt sätt utifrån sina egna förutsättningar. Ett utmärkt sätt att komma nära sig själv och släppa på gamla eller nya spänningar. Under djup koncentration utför vi skonsamma terapeutiska yogaställningar i lugnt tempo som ALLA/DE FLESTA klarar av. Med fokus på djupandning är syftet att skapa fullständig balans i kropp och sinne. Vi går igenom olika tekniker för meditation, djup yogisk andning och avslappning. Avslappningen leds inkännande och pedagogiskt, ofta används inom MediYogan den terapeutiska Gongen, för att klienten kan släppa på ytterligare ”dolda” spänningar. Läs mer om Gongen här.  Medicinsk Yoga – MediYoga är:   Den terapeutiska yogaform som forskas på och används inom svensk sjukvård där alla utbildade instruktörer har basmedicinska kunskaper.  Passar dig som aldrig provat yoga förut.

  

I MediYogan utför vi oftast enkla, men effektiva övningar. Ofta gör vi en rörelse som vi upprepar under några minuter.

Många övningar jobbar på att stärka hållning och mjuka upp rygg ållning, men vi gör även pass med fokus på andra delar för att träna upp vår fysiska och mentala uthållighet m.m. I passen ingår alltid andningsövningar, vila och meditation.

Om du har gått på kundaliniyoga tidigare, kommer du att känna igen dig, eftersom systemet är utvecklat ur kundaliniyogan, som är en av världens äldsta yogaformer.

Du yogar alltid utifrån din egen förmåga och får hjälp att hitta anpassningar vid behov.Att stilla sina tankar
Att möta sig själv och hitta tillbaka till det inre lugnet
Befria hjärnan från det vanliga ”surret”

Ordet meditation kommer från latinets meditare, som betyder att föras mot mitten.
Vill du hitta in i din mitt?
Vi börjar inifrån…med Yoga & Meditation
välkommen!

Nybörjare kan utföra övningarna på vanlig stol eller meditationspall.

Ryggvridning
MediYogan görs bäst med slutna ögon och kan utföras på våra sköna ullmattor eller en helt vanlig stol /meditationspall. Vi använder även kuddar och stöd som du kan behöva för att hjälpa  Din hållning i övningarna.

MediYoga både förebygger ohälsa och rehabiliterar kroppsliga och mentala obalanser i självläkningssystemet.

Yogaformen är lugn och inkännande där vi lär oss  att lyssna inåt och förstå kroppens olika signaler. MediYoga har utvecklats i Sverige av Göran Boll (MYI).
Rörelserna är utvalda för att passa de allra flesta kroppar och baseras på medicinsk forskning.
MediYogan passar dig som aldrig någonsin provat yoga förut, eller dig som vill komma tillbaka till yogan efter uppehåll.
Eller kanske dig, som hamnat i prestationstankar i andra yogaformer. Eller… vem som helst.

levinuet_marita_meditation_bryggan
MEDITATION och MEDVETEN NÄRVARO (samma sak som Mindfulness)
är en viktig del av den Medicinska Yogan.  Den Medicinska yogan härstammar från Kundaliniyoga men har bitar av den traditionella indiska läkekonsten ayurveda och traditionell kinesisk medicin (TCM) invävt. Övningar i den Medicinska yogan utförs långsammare än i den traditionella Kundaliniyogan. Just detta gör att den passar även dig som har långvarig, kronisk smärta likväl som fysisk, psykisk och emotionell smärta.
strand_armar_60gr
Klasserna passar alla åldrar, och är bra för dig som aldrig provat förut eller för dig som vill komma igång efter skada .. eller uppehåll eller utövat annan mer prestationsinriktad yoga.
strand_heart
Ja, i stort sett : Alla passar in; nybörjare, otränade, vältränade, underviktiga, överviktiga, gammal som ung, ”tanter eller gubbar”, killar som tjejer. Alla borde prova!
strand_namaste
Klasserna är blandade med både vana och nybörjare, vilket fungerar, eftersom metoderna är så genomtänkta och pedagogiska med övningar som blir mer och mer effektiva vartefter man känner igen sig och blir bekant med rörelserna.
levinuet_yogacollage_halsocenter
Passar dig som aldrig provat yoga förut. MediYogan  arbetar med att stimulera kroppens självläkande krafter.  

levinuet_visby_humlan17_mediyoga_intoning

 

 

 

 

 

 

Mer om MediYogan…

Medicinsk Yoga så som den är utvecklad på MediYogaInstitutet (MYI) är ett säkert system för hälsa och balans på alla nivåer inom dig som människa, testat och utprövat i studier, forskningsprojekt, kliniskt arbete med människor och öppen kursverksamhet under många år. Mer än 25 000 personer på flera hundra av Sveriges största arbetsplatser har via IMY introducerats till denna form av träning sedan mitten av 1990-talet.

De tidigaste spåren av yoga i världen går tillbaka 5 000 år eller mer. Den klassiska Kundaliniyogan har sina rötter i den tantriska traditionen, ett av de äldsta yogasystem människan känner till.

Medicinsk YOGA bildades från Kundaliniyoga och blev sedermera skyddad som MediYogan, ett yogiskt system, utvecklad av Göran Boll på MediYogainstitutet, ( MYI )  .
Marita Dahlby är utbildad av Göran Boll, som i sin tur gått i lära hos Yogi Badjan som är grundaren av Kundaliniyogan.

* Alla klasser innehåller meditation och djupgående avslappning. I meditationerna använder vi även den egna röstens vibrationer. Ljudvibrationer finns forskning på att de stimulerar kroppens egen självläkning. Avslappningen gör vi till lugn skön musik eller att yogaläraren spelar på klangskålar eller (( GONG )). Läs mer om Gongen här. Ljudet från GONGEN fördjupar avslappningen, men kan också i början upplevas som  ”påträngande ” om du har djupt liggande blockeringar/spänningar, eftersom ljudvågorna går direkt in i kroppen. Då rekommenderar vi att du fokuserar på att slappna av ännu mer. Extremt ljudkänsliga personer, kan ev behöva öronproppar i början för att låta ljudet gå direkt in i kroppen. Ljudet är terapeutiskt. Vi har även längre gongbad/ljudmeditationer.

 

MediYoga har sitt ursprung i Klassisk Kundaliniyoga men anledningen till att MediYoga existerar är inte att de terapeutiska delarna av Kundaliniyogan inte är tillräckliga, tvärtom!

MediYoga är en egen terapeutisk yogaform. MediYoga är inte helt samma sak som Kundaliniyoga !

MediYogas existens baseras på att det finns anpassningar, delar, yogapass, sekvenser och meditationer som är utformade för att skapa en ren terapeutisk yogaform med syfte att förenkla forskning, kliniskt arbete och på så sätt enklare användas inom vården som den ser ut idag.

Alla yogaformer kan använda sig av begreppet ”Medicinsk Yoga” eftersom benämningen är beskrivande och inte kan skyddas. Det finns terapeutiska inriktningar inom såväl Hathayoga, Iyengaryoga, Viryayoga som inom Kundaliniyoga.

 

Vad tyckte klienten?

MediYoga hormonbalans, mot Stress
MediYoga för Nybörjare

VILKEN YOGA SKA JAG VÄLJA

Läs mer på MYI’s hemsida : www.mediyogainstitutet.se

MediYoga används i dag i svensk sjukvård utifrån evidens och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsen har inte gjort någon utredning. Detta innebär att det idag är upp till varje region och vårdenhet att göra sin bedömning om var och hur MediYoga används till patienter. MediYogan sprids och på ca 15 år har historiskt sett aldrig så många, procentuellt sett, i Sverige på ett lättillgängligt sätt hittat detta system som underlättar för varje individs unika självläkningsförmåga.
MediYoga ordineras framgångsrikt som FaR (Fysisk Aktivitet på Recept)
Läs mer om den senaste forskningen om MediYogan här: