MediYoga

MediYoga® = Medicinsk Yoga

MediYoga används i dag i svensk sjukvård utifrån evidens och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsen har inte gjort någon utredning. Detta innebär att det idag är upp till varje region och vårdenhet att göra sin bedömning om var och hur MediYoga används till patienter. MediYogan sprids och på ca 15 år har procentuellt sett aldrig så många i Sverige på ett lättillgängligt sätt hittat detta system som underlättar för varje individs unika självläkningsförmåga.
MediYoga ordineras framgångsrikt som FaR (Fysisk Aktivitet på Recept)                                                                                                      

här hittar du alla    PRISER _ och TIDER

Att stilla sina tankar
Att möta sig själv och hitta tillbaka till det inre lugnet
Befria hjärnan från det vanliga ”surret”
Ordet meditation kommer från latinets meditare, som betyder att föras mot mitten.
Vill du hitta in i din mitt?
Vi börjar inifrån…med Yoga & Meditation
välkommen!

IMY_Educated_at
På härliga mjuka ullmattor praktiserar vi MediYoga som även kan utföras på en helt vanlig stol. Vi använder även kuddar och meditationspallar. MediYoga är en terapeutisk yogaform som används både i förebyggande och rehabiliterande syfte. I varje position fokuserar vi på ett visst område som behöver uppmärksamhet, som till exempel nacke, rygg, käke, värk, sömn, immunsystem m.m. Vi varvar fysiska övningar med vila och andningsövningar. Alla klasser innehåller meditation. De flesta övningar utför vi sittandes eller liggandes på mattorna. MediYoga passar för alla!

 

levinuet_marita_meditation_bryggan
MediYogan kan utföras på våra sköna ullmattor eller en helt vanlig stol /meditationspall.

Denna yoga är Medicinsk Yoga, som blivit så populär just för att den är tillåtande och tillgänglig för ALLA kroppar.  Ursprunget kommer från kundaliniyogan,  en mångtusenårig yogatradition som utövas i hela världen.

MediYoga både förebygger ohälsa och rehabiliterar kroppsliga och mentala obalanser i självläkningssystemet. Yogaformen är lugn och inkännande där vi lär oss  att lyssna inåt och förstå kroppens olika signaler. MediYoga har utvecklats i Sverige av Göran Boll (MYI).
Rörelserna är utvalda för att passa de allra flesta kroppar och baseras på medicinsk forskning.
MediYogan passar dig som aldrig någonsin provat yoga förut, eller dig som vill komma tillbaka till yogan efter uppehåll.Ryggvridning
Eller kanske dig, som hamnat i prestationstankar i andra yogaformer. Eller… vem som helst.

Klasserna passar alla åldrar, och är bra för dig som aldrig provat förut eller för dig som vill komma igång efter skada .. eller uppehåll eller utövat annan mer prestationsinriktad yoga.

Ja, i stort sett : Alla passar in;

nybörjare, otränade, vältränade, underviktiga, överviktiga,
gammal som ung, ”tanter eller gubbar”, killar som tjejer.
Alla borde prova!
Klasserna är blandade med både vana och nybörjare, vilket fungerar,
eftersom metoderna är så genomtänkta och pedagogiska med övningar som blir
mer och mer effektiva vartefter man känner igen sig och blir bekant med rörelserna.

Tveka inte! Kom och prova – garanterat en investering i din hälsa !

 strand_heartstrand_namastestrand_armar_60grMedicinsk Yoga – MediYoga är: ”Den terapeutiska yogaform som forskas på och används inom svensk sjukvård där alla utbildade instruktörer har basmedicinska kunskaper”
MediYoga är en egen terapeutisk yogaform. Alla yogaformer kan använda sig av begreppet ”Medicinsk Yoga” eftersom benämningen är beskrivande och inte kan skyddas. Det finns terapeutiska inriktningar inom såväl Hathayoga, Iyengaryoga, Viryayoga som inom Kundaliniyoga. MediYoga har sitt ursprung i Klassisk Kundaliniyoga men anledningen till att MediYoga existerar är inte att de terapeutiska delarna av Kundaliniyogan inte är tillräckliga, tvärtom! MediYogas existens baseras på att det finns anpassningar, delar, yogapass, sekvenser och meditationer som är utformade för att skapa en ren terapeutisk yogaform med syfte att förenkla forskning, kliniskt arbete och på så sätt enklare användas inom vården som den ser ut idag

 

Vad tyckte klienten?

MediYoga hormonbalans, mot Stress
MediYoga för Nybörjare

MediYoga


MediYogan är en mjukare men kraftfull form där man jobbar inom sig själv via kroppen på ett skonsamt men effektivt sätt utifrån sina egna förutsättningar. Ett utmärkt sätt att komma nära sig själv och släppa på gamla eller nya spänningar. Under djup koncentration utför vi skonsamma terapeutiska yogaställningar 
i lugnt tempo som ALLA/DE FLESTA klarar av. 
Med fokus på djupandning är syftet att skapa fullständig balans i kropp och sinne. Vi går igenom olika tekniker för meditation, djup yogisk andning och avslappning. Avslappningen leds inkännande och pedagogiskt, ofta används inom MediYogan den terapeutiska Gongen, för att klienten kan släppa på ytterligare ”dolda” spänningar. Läs mer om Gongen här.
levinuet_yogacollage_halsocenterPassar dig som aldrig provat yoga förut. 

Nybörjare kan utföra övningarna på vanlig stol eller meditationspall.

Den medicinska yogan (=MediYogan) är en gren av Kundaliniyoga som arbetar med att
stimulera kroppens självläkande krafter.    

 

levinuet_visby_humlan17_mediyoga_intoningMEDITATION och MEDVETEN NÄRVARO (samma sak som Mindfulness)
är en viktig del av den Medicinska Yogan

Yoga betyder ”att förena” eller ”unifiera” på sanskrit (flera tusen år gammalt språk). Det som förenas är hela människan, dvs kropp, sinne och själ tillsammans i ett holistiskt tänk.

 

 

Mer om MediYogan…

Är det nödvändigt att man blir stelare med åldern? Tycker du att allt går trögare i kroppen, gör mer ont, osv och hur kan MediYogan hjälpa till att hålla oss mjuka..?
Vi, som provat, vet att MediYogan gör oss mjukare, ökar blodcirkulationen, syresätter blodet på ett bättre sätt, sträcker ut stela muskler, balanserar hormoner, stärker nervsystemet och att stress är en bidragande faktor till varför vi andas sämre och hur den yogiska andningen är så effektiv att avhjälpa stelhet runt andningsmuskulaturen….
… Vi vet också hur nutidsmänniskans stillasittande arbeten har en stor inverkan på hur vi mår, osv
Läs mer om den senaste forskningen om MediYogan här:

Medicinsk Yoga så som den är utvecklad på MediYogaInstitutet (MYI) är ett säkert system för hälsa och balans på alla nivåer inom dig som människa, testat och utprövat i studier, forskningsprojekt, kliniskt arbete med människor och öppen kursverksamhet under många år. Mer än 25 000 personer på flera hundra av Sveriges största arbetsplatser har via IMY introducerats till denna form av träning sedan mitten av 1990-talet.

De tidigaste spåren av yoga i världen går tillbaka 5 000 år eller mer. Den klassiska Kundaliniyogan har sina rötter i den tantriska traditionen, ett av de äldsta yogasystem människan känner till.

Medicinsk YOGA bildades från Kundaliniyoga och blev sedermera skyddad som MediYogan, ett yogiskt system, utvecklad av Göran Boll på MediYogainstitutet, ( MYI )  .
Marita Dahlby är utbildad av Göran Boll, som i sin tur gått i lära hos Yogi Badjan som är grundaren av Kundaliniyogan.

Läs mer på MYI’s hemsida : www.mediyogainstitutet.se

VILKEN YOGA SKA JAG VÄLJA ?